Algemene reisinformatie

Hier vind u algemene reisinformatie over Turkije.

Klimaat
Het klimaat vertoont grote verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. Het binnenland bezit een sterk landklimaat, terwijl de kusten een zeeklimaat hebben. Depressies, gemiddeld ongeveer vijf per jaar, komen uitsluitend in het koude jaargetijde voor en trekken dan over de Zwarte Zee of over de Middellandse Zee, maar nooit over het centrale hoogland. Hun invloed gaat niet verder dan enige tientallen kilometers landinwaarts. Daardoor komen in het binnenland zeer lage temperaturen voor. Aan de voorzijde van de Middellandse-Zeedepressies voeren woestijnwinden droge, warme lucht ook naar het binnenland, met name in het voorjaar. ’s Zomers waaien onder invloed van de lage druk boven Azië noordelijke winden. De kusten zijn dan koeler dan het binnenland, juist tegengesteld aan de wintersituatie. Behalve langs de kust, m.n. van de Zwarte Zee, is de neerslag gering en sterk wisselend.

Geschiedenis
Turkije, de brug tussen oost en west! De oudste sporen van bewoning zijn in Turkije gevonden aan de Middellandse Zeekust; in grotten bij Antalya werden 100.000 jaar oude werktuigen gevonden. Rond 2000 v. Chr. trok vanuit Centraal Azië een stam het huidige Turkije binnen; de Hettieten. Zij slaagden erin een groot deel van Klein Azië in handen te krijgen. In de 9e eeuw voor Christus namen de Oerartiërs de macht van de Hettieten over en bestuurden een gebied dat zich uitstrekte van het huidige Armenië, Irak en Turkije. Hierna waren de bezetters: Grieken, Perzen, Alexander de Grote. Ook de Romeinen (ruim 1000 jaar) met Constantinopel als centrum, genoemd naar Keizer Constatijn waren lange tijd “de baas”. Hierna nam het Osmaanse rijk de macht over maar na een nederlaag tegen de de Spanjaarden en de Venetianen in 1571, brokkelde het rijk langzaam af. Na de val van het Osmaanse rijk rond 1917, kwam de macht in handen van de jonge soldaat Mustafa Kemal Atatürk, welke Turkije in 1922 bevrijdde van voornamelijk Griekse overheersing en in 1923 de Turkse republiek oprichtte. Atatürk bouwde een staat op naar westers voorbeeld, hij overleed in 1938 en na zijn dood zijn er diverse staatsgerepen gepleegd. Echter vandaag de dag is het in Turkije erg stabiel en wil men graag lid worden van de EU.

Bevolking
Turkije heeft 70 miljoen inwoners, waarvan 41% op het platteland leeft. De belangrijkste steden zijn: Istanbul, de hoofdstad Ankara, Izmir, Bursa, Konya en Antalya.

Natuur
Langs de kust is Turkije rijk aan groen en in de binnenlanden aan hoge bergen. Verder heeft het land een bijzondere dierenwereld: flamingo’s niet-giftige slangen, de zeldzame Kaukasische tijger en wolven.

Verkeer
Dolmus-taxibusjes zijn het goedkoopste vervoer. Deze pittige minibusjes rijden langs vaste routes en kunnen onderweg worden aangehouden. Dolmus betekent ‘volgepakt’, en dat is dan ook meestal het geval. Gewone taxi’s hebben een meter en vervoeren u snel en efficiënt door de stad. Het nachttarief van 24-6 uur (twee lichtjes op de meter) is 50 procent hoger dan het dagtarief (één lichtje).

Airporttransfer
Bij pakketreizen zijn de transfers van en naar de luchthaven in Turkije inbegrepen. Wegens veiligheidsredenen worden onze transferbegeleiders niet toegelaten in de aankomsthal van de luchthavens. Zij zullen u opwachten bij de uitgang van de luchthaven.

Lokale keuken
Het meest opwindende aan de Turkse keuken zijn de meze, heerlijke hapjes die op zichzelf al een maaltijd vormen of als voorgerecht worden gegeten. Met de meze stellen de Turkse koks hun fantasie en creativiteit op de proef, bijvoorbeeld 101 variaties met aubergine. De meze zijn bij uitstek geschikt voor vegetariërs; börek (pasteitjes gevuld met kaas en kruiden), dolma (druivebladeren gevuld met rijst), auberginedips en salades, yoghurt en knoflooksausjes. Olijfolie is de basis van de Turkse keuken. Sommige mensen vinden dat te vettig, weer andere zweren erbij. Het schijnt dat die olijfolie de weelderigheid van de haardossen stimuleert, die in de mediterrane streken zo wordt gewaardeerd. Aan de presentatie wordt de grootste zorg besteed, zelfs het kleinste gerechtje wordt gegarneerd met peterselie, citroen en olijven. Bij de meze wordt zoveel versgebakken Turks brood (pide) geserveerd als u maar wilt. Vanwege de vier zeeën die de Turkse kusten beroeren is ook vis een hoofdbestanddeel van de Turkse keuken. Naast de hamsi, lekkere vishapjes van ansjovis als onderdeel van de meze, worden er hoofdschotels van zeebaars, boniter, zwaardvis, inktvis, grote garnalen, brasem en rode poon geserveerd. Lamsvlees wordt het meest gegeten, als de welbekende kebab, maar ook als köfte (gekruide vleesballetjes). Kip is iets minder populair, maar wordt smakelijk bereid met walnoten, knoflook en paprika en verwerkt in Circassische gerechten. Bij de gerechten worden gewoonlijk salades geserveerd en rijst (pilav), bereid met pijnappels, rozijnen en kruiden.

Taal
De officiële taal is Turks, en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen uit het Arabisch en het Perzisch, maar wordt geschreven in het latijns alfabet. Tot in het westen van China wordt op de Kaukasus en in Centraal-Azië door miljoenen mensen een Turkse taal gesproken.

Reisdocumenten

Visum verplicht: ja

Visumvoorwaarden
Voor Turkije heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig en deze dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na terugkomst. Turkije kent een visumplicht voor houders van een Nederlands paspoort. Deze kan bij aankomst op de luchthaven in Turkije gekocht worden voor €15,- per persoon. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit dient u bij de ambassade of het consulaat van eigen land naar de exacte grensdocumenten te informeren. Reizigers dienen zelf te zorgen dat zij op tijd in het bezit zijn van de benodigde reisdocumenten.

Medische info
Voor Turkije zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel raden wij u aan om medicijnen mee te nemen voor eventuele maagklachten. Voor meer informatie kunt u terecht bij de GG&GD.

Veiligheid
Het reisadvies voor vakanties naar Turkije is positief.

Electriciteit
220 volt wisselstroom. Contactdozen en stekkers zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland.

Tijdsverschil
In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Dagelijks contact

Dag (tot ziens) Güle Güle
Goedenavond Iyi aksamlar
Goedendag Iyi günler
Hoe laat is het? Saat kaç?
Tot gauw Görüsmek üzere
Tot zo Birazdan görüsürüz
Welterusten Iyi geceler
Pardon, mag ik je iets vragen? Pardon, birsey sorabilirmiyim?
Pardon, kunt u me helpen? Pardon, bana yardimci olabilirmisiniz
Hoe heet u? Isminiz nedir?
Ik heet … Benim adim …
Ik begrijp het niet Anliyorum
Kun je wat langzamer spreken? Biraz yavas konusurmusun?
Wat betekent dat? Bu ne demek?
Wil je dat even herhalen? Tekrarlarmisin?
Heel hartelijk dank Cok tesekkurler
Alsjeblieft Lütfen
Dank je wel Tesekkür ederim
Graag gedaan Rica ederim
Wil je een foto van ons maken? Resmimizi cekermisin?

Afscheid nemen

Bedankt voor alles Hersey icin tesekkur ederim
Het was erg leuk Çok guzeldi
Ik heb me echt vermaakt Çok hosuma gitti
Veel plezier Iyi eglenceler
Ik hoop je snel weer te zien Yakinda tekrar görüsmek üzere

In het hotel

Hoe laat is het ontbijt? Kahvalti saat kacta?
Er is geen warm water Sicak su yok
Heeft u een plattegrond van de stad Sehir haritasi varmi
Ik heb een kamer gereserveerd Bir oda rezervasyonum var
We willen graag wat eten Birsey yemek istiyorum
Kan ik een wake-up call reserveren? Uyandirma servisinden yararlanabilirmiyim?
Ik wil graag gebruik maken van de roomservice Odaservisi istiyorum
We willen graag wat drinken Birsey icmek istiyorum
Kunt u zorgen dat wij schone handdoeken op de kamer krijgen ? Temiz havlu alabilirmiyiz?